Vogeltjesdans in vluchtelingenkamp: ook dit is Syrië

Het is een ander beeld dan wat we gewoon zijn: lachende kinderen in een vluchtelingenkamp die de vogeltjesdans doen. Een medewerker van SOS Kinderdorpen België trok als noodhulpcoördinator een week naar Syrië en zag er een land dat zoveel meer is dan oorlog en geweld. “Ondanks zes jaar oorlog vinden de mensen er de moed om gewoon verder te gaan met hun leven.”

Een week doorbrengen in Syrië, dat doet wat met een mens. Gentenaar Stijn Raes reisde naar kuststad Tartous om er de noodhulpprojecten van SOS Kinderdorpen op te volgen. Hij zag een land vol tegenstellingen: een samenleving die kreunt onder de gevolgen van zes jaar oorlog, maar tegelijk een weerbare bevolking die het beste maakt van een slechte situatie.

Stijn Raes: “Je balanceert de hele tijd tussen de kilte van het militair vertoon en de warmte van de gewone man. Tussen angst voor wat is en hoop voor wat kan komen. Tussen pure ellende en uitbundige vreugde. Ik zag kinderen in een vluchtelingenkamp vol enthousiasme de vogeltjesdans doen. Ik hoorde in de verte bommen vallen, en zag een dag later mensen dansen en het leven vieren. En ik zag bestuurders luidkeels meezingen met de radio terwijl ze van checkpoint tot checkpoint reden.”

Ik zag bestuurders luidkeels meezingen met de radio terwijl ze van checkpoint tot checkpoint reden.

Tartous ligt in overheidsgebied en bleef tot nu toe gespaard van het grootste geweld. Net daardoor is er een enorme toestroom van mensen uit onder andere Aleppo. 258.000 mensen[1] zoeken er een veilige schuilplaats. Dat zet de samenleving enorm onder druk. Voedsel en drinkbaar water zijn schaars en de inflatie is verschroeiend. Ook naar school gaan is voor veel kinderen geen optie. Toch zie je dat mensen proberen om het dagelijkse leven aangenaam te maken en een stap vooruit te zetten, zegt Stijn Raes.

Na deze reis weet ik het zeker: er is hoop!

“Dat gezonde sociale weefsel is precies waar we met SOS Kinderdorpen op inzetten. We geven kinderen kansen om gewoon kind te zijn en via sport, spel en kunst de gebeurtenissen een plaats te geven. We stellen families in staat om hun kinderen de onvoorwaardelijke zorg te bieden die ieder kind nodig heeft. In België zien we alleen de verschrikkelijke beelden van de oorlog, die het gevoel geven dat we niets kunnen doen om te helpen. Maar na deze reis weet ik het zeker: dat is niet waar. Onze mensen ter plaatse kunnen elke euro gebruiken om kinderen en families hoop te geven, zodat ze, ondanks de extreme situatie, hun leven kunnen verder zetten.”

SOS Kinderdorpen is dringend op zoek naar extra financiële steun om haar projecten in Syrië te financieren. Een gift doen kan via bit.ly/HelpKinderenInSyrië.

Stijn Raes is beschikbaar voor interviews. Neem contact op met Tom Moons via [email protected] of 0497 58 37 29

​ ​ ​

[1] https://www.humanitarianresponse.info/system/files/documents/files/2016_hrp_syrian_arab_republic.pdf

Over SOS Kinderdorpen België

Wereldwijd groeien 220 miljoen kinderen op zonder de liefdevolle zorg van een familie. Dat is een probleem, want om op te groeien tot sterke volwassenen, hebben kinderen een warm nest nodig. Daarom biedt SOS Kinderdorpen kinderen die er alleen voor staan een liefdevolle thuis, waar kinderen een zorgzame ouder hebben en ze opnieuw gewoon kind kunnen zijn.

Dat doet SOS Kinderdorpen in 134 landen, waaronder België. Wereldwijd groeien meer dan 78.000 kinderen op in één van de 560 SOS Kinderdorpen. Via 630 SOS Familieversterkende programma's ondersteunt de organisatie ruim 420.000 ouders en kinderen. In België is SOS Kinderdorpen actief in Vlaanderen met het Simbahuis en Hejmo en in Wallonië met het SOS Kinderdorp Chantevent.

Neem contact op met

Gachardstraat 88 1050 Brussel

02 538 57 38

[email protected]

www.sos-kinderdorpen.be