1 kind op 10 wereldwijd groeit op zonder de zorg van een ouder. In België 1 kind op 25.

Op Kinderrechtendag lanceert SOS Kinderdorpen daarom wereldwijd de campagne "Geen enkel kind mag alleen opgroeien"

1 kind op 10, wereldwijd 220 miljoen kinderen, groeit op zonder de liefdevolle zorg van een ouder. In Belgë is de inschatting 1 kind op 25, 94.600 kinderen. Dat brengt de emotionele, fysieke en mentale ontwikkeling – en dus de toekomst – van een kind ernstig in gevaar. Daarom start SOS Kinderdorpen op 20 november, Internationale Kinderrechtendag, de wereldwijde campagne "Geen enkel kind mag alleen opgroeien". 

 

Het belang van liefdevolle zorg

Liefdevolle zorg, daarmee bedoelt SOS Kinderdorpen:

  • warme en onvoorwaardelijke zorg van tenminste één volwassene,
  • een thuis die de fysieke en emotionele veiligheid van het kind waarborgt,
  • en voldoende middelen voor gepaste voeding, woongelegenheid, onderwijs...

Als één van die drie ontbreekt”, zegt Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen, “heeft dat verregaande gevolgen voor de fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling. Dat is een last die kinderen voor de rest van hun leven als een rugzak met zich meedragen. Hoe ernstiger de situatie, hoe zwaarder die rugzak.”  

Onder het motto ‘Geen enkel kind mag alleen opgroeien’, biedt de organisatie in België en in de wereld een warme thuis aan kinderen die er alleen voor staan. Kinderen die de liefdevolle zorg dreigen te verliezen, gaat de NGO met het hele gezin begeleiden en versterken, zodat de veiligheid van de kinderen opnieuw gegarandeerd is en het gezin op lange termijn samen verder kan.

Geen enkel kind mag alleen opgroeien

Hilde Boeykens: “Elke mama of papa weet dat een gezin onderhouden en kinderen opvoeden een grote uitdaging is. Als ouders kampen met armoede, depressie, ziekte, huiselijk geweld... dan wordt het heel moeilijk om die uitdaging tot een goed eind te brengen. Er dreigt dan een neerwaartse spiraal die ervoor zorgt dat de kinderen die liefdevolle zorg niet krijgen en feitelijk alleen opgroeien. Dat wil SOS Kinderdorpen absoluut vermijden.”

Daarom roept SOS Kinderdorpen iedereen op om deze kinderen niet alleen te laten. Iedereen, dat zijn overheden, bedrijven, ouders en iedere persoon in een positie om te helpen. Want ieder kind heeft recht op een liefdevolle thuis. En als samenleving is het een slimme keuze in deze kinderen te investeren, zodat ze later kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen die onze samenleving ondersteunen. En zodat het niet andersom hoeft te zijn.

1 kind op 10 wereldwijd, 1 kind op 25 in België

Deze cijfers zijn gebaseerd op relevante indicatoren die erop wijzen dat aan één van de drie bovenstaande voorwaarden niet voldaan is: het aantal weeskinderen, kinderen die opgroeien in extreme armoede, die opgroeien in alternatieve zorg, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, kinderen zonder geboortecertificaat... Alle details in de bijlage. 

Cliquez ici pour la version francophone de ce communiqué de presse

1 kind op 10: de cijfers

PDF - 205 Kb

Video NL

MP4 - 52 Mb

Vaak gestelde vragen over de video

PDF - 193 Kb

Stills, visuals, advertentie, logo

ZIP - 5.2 Mb

Tom Moons

Head of External Communication

Over SOS Kinderdorpen België

Wereldwijd groeien 220 miljoen kinderen op zonder de liefdevolle zorg van een familie. Dat is een probleem, want om op te groeien tot sterke volwassenen, hebben kinderen een warm nest nodig. Daarom biedt SOS Kinderdorpen kinderen die er alleen voor staan een liefdevolle thuis, waar kinderen een zorgzame ouder hebben en ze opnieuw gewoon kind kunnen zijn.

Dat doet SOS Kinderdorpen in 134 landen, waaronder België. Wereldwijd groeien meer dan 78.000 kinderen op in één van de 560 SOS Kinderdorpen. Via 630 SOS Familieversterkende programma's ondersteunt de organisatie ruim 420.000 ouders en kinderen. In België is SOS Kinderdorpen actief in Vlaanderen met het Simbahuis en Hejmo en in Wallonië met het SOS Kinderdorp Chantevent.

Neem contact op met

Gachardstraat 88 1050 Brussel

02 538 57 38

[email protected]

www.sos-kinderdorpen.be